keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Juttu peikoista Raahen Seudussa

Raahen Seudun toimittaja Tuulikki Nousiainen kirjoitti peikoista niin hauskan jutun, että pyysin luvan saada kopioida sen myös blogiini. Juttu julkaistiin 25.11.2014.

Lehden etusivulla oli iso kuva Suomajan väestä kuvattuna Haapajärven tekoaltaalla eräänä kuuraisena marraskuun päivänä. Kuva on itse ottamani.

Kaunosielut

Peikot: Näillä pörröpäillä on silmää luonnonkauneudelle. Kuuran kimallus Haapajärven tekoaltaalla on niin mykistävää, että sitä on pakko pysähtyä ihailemaan.


Tarina jatkui lehden keskiaukeamalla muutaman kuvan kera. Mummo Lumme pääsi edustamaan koko peikkokansaa isossa kuvassa.


Kun Peikkomummo pääsi keinumaan lumpeenlehdelle, se ei olisi malttanut millään lähteä kotiin.

Metsän ja suon väkeä

Näyttely: Peikot saatiin suostuteltua joulun viettoon Raahen Wanhan apteekin ikkunaan.


Heti alkuun tiedoksi: nämä peikot eivät ole mitään sukua Jäämeren rantojen hurjille vuorenpeikoille. Raahelaisten pikkupeikkojen sukupuusta löytyy harmaapartaisia kotitonttuja ja pellavatukkaisia metsänhaltijoita.
   Luuliko joku, että tontut ja haltijat ovat kadonneet? Menkääpä katsomaan Raahen Kauppakadulle Wanhan apteekin ikkunaa. Sinne ovat kokoontuneet kokonaiset peikkoperheet: Kannonkolon väki, Myllylammen perhe ja Suomajan peikot. 
   Piti suostutella pitkään, ennen kuin peikot malttoivat jättää kotoiset puuhansa ja lähteä moiseen edustustehtävään. Vasta kun peikkojen ”äiti” Tuula Kotila lupasi järjestää peikoille ihan oikean joulun piparkakkuineen ja kynttilöineen kaikkineen, karvapörrikät lupautuivat.
   Peikkojen ja Tuulan yhteistyö alkoi puolitoista vuotta sitten Tarton matkalla. Siellä syttyi inspiraatio, joka avasi polun aivan uuteen maailmaan. Kotiin palattuaan Tuula rakensi Kannonkolon, kelokylkisen peikkojen asunnon. Kun koti oli valmis, asukkaita alkoi ilmaantua ihan omia aikojaan. Kannonkolon jälkeen oli vuorossa Myllylampi, sitten Suomaja.
   Luonnon keskelle peikot pujahtavat aina tilaisuuden tullen. Esimerkiksi kun Tuula lähtee retkelle Haapajärven tekoaltaalle, saa olla varma että repussa kahvitermoksen seurana on liuta peikkoja. Kuusamon maisemia peikot suorastaan rakastavat.
   Ilmeikkäät peikkonsa Tuula askartelee yksinkertaisista raaka-aineista. Rankana on piipunrassi, jonka ympärille kiedotaan vanua. Hipiä on Niksi-Pirkan perustavaraa: sukkahousua.
   Tuula on tehnyt peikoista, niiden taloista ja rakentamisesta kuvakirjat, joihin voi tutustua näyttelyn ajan Pakkahuoneen museossa. Kirjoja voi selata myös netissä: www.ifolor.fi/inspire_harrastuksesta_kuvakirja. Peikoista on myös blogi osoitteessa http://peikkotalot.blogspot.fi/ (Blogin löytää hakusanalla Peikkotalot.) 

Peikkojen joulu 2014 Raahen Wanhan apteekin näyteikkuna 23. joulukuuta ­– 6. tammikuuta.

Lisäksi juttuun oli liitettynä vielä muutama pienempi kuva.

Koska peikot ovat luonnonlapsia, ne myös kuvataan luonnon keskellä. Tuula Kotila mielipuuhassaan.

Eila Tähjänjoki ja Tuula Kotila viimeistelevät peikkojen joulusomistusta.

Olen saanut lehtijutusta mukavaa palautetta, joten oli kiva, että peikot suostuivat antamaan haastattelun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti