perjantai 19. joulukuuta 2014

18. jouluikkuna auki Apteekkimuseolla

Näin kirjoitti Raahen Seutu 18.12.2014
Sari Jaatinen

Wanhan Raahen Joulukalenteri avautuu tänään Apteekkimuseon ikkunassa, osoitteessa Kauppakatu 31.
   Apteekin ikkunoissa on jo upea jouluinen näyttely, jota Tuula Kotila on koonnut puolisen vuotta. Nyt lukemattoman herkullisia yksityiskohtia sisältävät ikkunat saavat uuden lisän 18. jouluikkunassa - Tiernapojat.
   - 18 tuntia tein niitä itsenäisyyspäiväviikonloppuna. Selasin netistä kuvia, että näin millaisia niiden pitää olla, Tuula kertoo asetellessaan tiernapoikia asemiin.
   Tuulan Peikkojen joulu -ikkunanäyttely on avoinna loppiaiseen asti. Jokaisessa kolmessa ikkunassa on yksi talo, joista keskimmäisessä vietetään joulua.
   Siellä Kannonkolon väki on lähdössä Myllylammelle joulun viettoon pikku pakaasit mukanaan. Suomajan väki on pakannut herkkuja mukaansa. Suuntana on tietysti Myllylampi ja ajatuksissa yhteinen joulunvietto. Myllylammella valmistaudutaan vielä vieraiden tuloon, mutta joulupukki on jo saapunut ja tuonut paketteja peikkokansalle.
   Näiden ikkunoiden äärellä viihtyvät isot ja pienet ja takuulla joku saa näppeihinsä peikkokärpäsen ja on pakko päästä itsekin tekemään omaa peikkomaailmaa.

Apteekkimuseon kokoelma on yksi Suomen arvokkaimmista farmasia-alan kokonaisuuksista.
   Yleisön tutustuttavana on muun muassa puisia rohdoslaatikoita apteekin alkuajoilta, satamäärin eri vuosisadoilta peräisin olevia lääkepulloja, vanhimmat niistä 1700-luvulta, monenlaisia lääkkeiden valmistuksessa tarvittuja välineitä, keraamisia pyöreäkantisia "runtipurkkeja", joita on käytetty rohdosten ja kemikaalien säilytykseen ja lääkkeiden myyntipakkauksia 1800-luvulta. Monissa rohdospurkeissa on jopa vanhoja lääkeaineita jäljellä.
   Apteekkarit Väinö ja Paavo Mäkinen säilyttivät ja vaalivat apteekkinsa ainutlaatuista vanhaa esineistöä, ja keväällä 1999 Raahen kaupunki hankki kokoelman omistukseensa. Samalla kaupunki vuokrasi käyttöönsä apteekin tilat, jotta arvokas esineistö voitiin edelleen säilyttää ja tuoda esille aidossa ympäristössä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti