perjantai 19. joulukuuta 2014

Peikkojen lumoissa -juttu Majakka-lehdessä

Näin Majakka-lehti kirjoitti 17.12.2014
Maria Hyväri
RAAHE

Kannon alla oleva nukkekoti. Tämä ajatus ei jättänyt raahelaista Tuula Kotilaa rauhaan toissakeväisen Tarton lelumuseovierailun jälkeen.
   Niinpä ei auttanut muu kuin ruveta tuumasta toimeen. Löytyi sopiva kanto ja puutyöverstaalla siihen sahattiin ovi- ja ikkuna-aukot. Alkoi Kannonkolon rakentaminen.
   Kannonkolon tekeminen vei Tuulan mennessään. Satoja työtunteja, tarvikkeiden etsimistä, miettimistä, ompelua, liimaamista. Taidot karttuivat tekemisen myötä: Kun piti saada ruohomaton näköistä materiaalia, piti opetella ryijyn teko. Kun piti saada notkeasta pajusta punottua huonekaluja, hän opetteli punontatekniikan. Sähkösuunnitelmankin Tuula piirsi, ja sähköliike toteutti ledivalaistuksen kolmikerroksiseen taloon.
   Silmä kehittyi havainnoimaan kaikenlaisia materiaaleja. Jäätelötikuista saa rakenneltua vaikka mitä, bambutabletteja voi hyödyntää lattian teossa.
   "Kerran näin ihanan vaskoolin muotoisen magneetin ja ostin sen. Sitten keksin, että peikkoisä harrastaakin kullanhuuhdontaa", Tuula kertoo.
   Nyt vaskooli nököttää peikkotalon seinustalla.
   Kannonkolo on kolmikerroksinen peikkotalo miniatyyrikokoisine yksityiskohtineen. On huonekalut, verhot, sohvat, astiat, sauna ja siellä pellavapyyhkeet ja kiuaskivetkin.

Saa olla rumaa ja vinoa

   Kun Kannonkolo valmistui, sinne piti saada asukkaat. Jotakin pientä ja herttaista, kaupan muoviset valmistavarat eivät kelvanneet.
   Niin alkoivat muotoutua peikot – äiti Kanerva, isä Mustikka, poika Puolukka ja tytär Vanamo. Peikkovartalo on piipunrassia, jonka ympärillä on vanukerros. Iho ja vaatteet valmistetaan nailonsukkahousuista, jotka Tuula tietenkin värjää sopiviin sävyihin.
   Peikot ovat peikkomaisen näköisiä, sillä peikkojen maailmassa ei ole niin justiinsa. Sama riemastuttava ajatus kelpaa taloonkin.
   "Täällä saa olla rosoista ja kulunutta. Epäonnistuminen voi olla onni, vino ja ruma on hyvä juttu", Tuula sanoo.
   Vieras ei tuota rumaa ja vinoa kyllä näe: kaikki on pikkutarkkaa ja mietittyä.

Peikot osa perhettä

Kannonkolon jälkeen ovat valmistuneet Peikkotalot Suomaja ja Myllylampi sekä asukkaat niihin. Peikoista on tullut perheenjäseniä. Kun Tuula miehensä kanssa matkustaa Kuusamon mökille, peikot tulevat repussa mukana.
    Ne ovat seikkailleet Korouomassa ja Kiutakönkäällä. Niitä on kuvattu kesämaisemissa ja talven kuurassa. Tuula on koonnut harrastuksestaan jo kuusi kuvakirjaa ja pitää myös blogia, joita varten kuvia tarvitaan.
    Käsityöt ja näpertely ovat olleet Tuulan elämää aina.
   "On vaan pakko tehdä. Nyt luomisen vimma on kestänyt yhtä soittoa puolitoista vuotta!"
   Perhe tietää tämän "pakon".
   "Välillä kysytään, että missä me tänään syödään, kun ruokapöytä on täynnä askartelutarvikkeita", Tuula nauraa.

Tuula Kotilan peikkotalot ovat esillä Raahessa Wanhan apteekin näyteikkunassa 6.tammikuuta saakka. Huomenna torstaina 18.12. ikkuna on Wanhan Raahen Joulukalenteri-ikkuna.

Tuula Kotila ja peikkotalo Myllylampi

Peikkomaailman rakentaminen lähti Kannonkolon rakentamisesta. Toisessa kerroksessa kurkistelevat talon asukkaat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti