maanantai 5. marraskuuta 2018

Villiintynyt espanjalainen puutarha

Kirjahylly kokoa 60 x 70 cm kaipasi tuunausta ja siihen syntyi sitten tämä puutarha.



Alla on kuvia työn etenemisestä. Hyllykkö oli alun perin puunvärinen. Poistin siitä välihyllyn.



Kiinnitin taustalevyksi ohutta vaneria ja maalasin pinnat vaaleiksi. Puutarhan raameiksi päätin rakentaa hyllyn takaseinään espanjalaisen paritalon etuseinän. Materiaaleina käytin suklaarasiaa ja erilaisia muita varastoon kertyneitä pahveja. Ovet leikkelin bambutabletista.



Käytin tablettia myös aluslaudoitusten tekemiseen. Pinnoitin seinää ja rakenteita itsestään kuivuvalla valkoisella valmismassalla. Varmuuden vuoksi sudin pintaan liimaa ennen pintojen maalaamista valkoisella akryylimaalilla. Jokainen kerros piti tietenkin kuivattaa ennen seuraavaa kerrosta.



Ikkuna-aukot maalasin ensin tumman harmaalla maalilla. Sitten liimasin päälle verhot pitsistä ja paperista. Seuraavaksi "lasitin" ikkunat vahvalla muovikalvolla, joka oli jäänyt jostakin tuotepakkauksesta. Kalterit vääntelin taipuisasta rautalangasta ja kiinnitin ne grillitikkukehikkoihin. Lopuksi maalasin kalterit akryylimaaleilla ja koristelin kultaisella kynsilakalla. Kiinnitin kalterit liimalla ikkunalautoihin.

Koska talon oli tarkoitus näyttää vanhalta, tein kalterit vähän vinoiksi ja "vanhensin" kaikki laudoitukset ruskealla maalilla. Etuterassin lattian päällystin punaruskealla, itsestään kuivuvalla massalla.



Kattotiilet ovat samaa massaa kuin terassin lattia. Niiden alle liimasin ensin paksuja mehupillin pätkiä antamaan tiilille tukea ja muotoa. Tein massasta ensin suikaleita, jotka painelin veitsen terän tylsällä puolella mehupillien väliin. Alla oli myös liimaa.

Kaiteiden pylväät kokosin erilaisista helmistä. Ovien saranat ovat mustaksi maalattua pahvia. "Taivas" on sinistä kartonkia, kun en onnistunut löytämään sopivia maisemakuvia. Reunoilla olevat aidat kokosin grillitikuista ja helmistä. Pihamaahan liimasin aitoa espanjalaista hiekkaa ja kiviä ja massasta muotoiltuja "laattoja". Kaikkia pintoja vanhensin sutimalla niitä ruskealla maalilla. Sutiminen tehdään erittäin vähällä määrällä maalia, joka on kuivaa. Sopivan maalin saa aikaan pyyhkimällä enimmät maalit esim. talouspaperiin.



Lopulta puutarhan raamit olivat valmiit ja pääsin tekemään itse puutarhaa. Tein kaiken lyhyen kaavan mukaan muovi- ja silkkikukista. Ruukut tein massasta. Niiden sisälle laitoin styroksia ja liimaa ennen kukkien istutusta. Pintaan laitoin mullaksi kahvinporoja.

Appelsiinipuu on valmis muovinen kukka, johon kiinnitin appelsiinit. Pienet appelsiinit ovat puuhelmiä, jotka maalasin keltaisiksi. Isot ovat massalla päällystettyjä puuhelmiä, jotka myös maalasin. Ennen maalausta pujotin helmien läpi rautalankaa, jolla sitten kiinnitin hedelmät oksiin. Myös köynnöksissä on käytetty rautalankaa pitämään osat koossa ja antamaan tukea, kun taivuttelin köynnöksiä talon rakenteisiin.



Lopuksi "luonnonmukaistin" kasveja maalaamalla niihin tummempia kohtia taaskin ruskealla maalilla. Tein vielä seinille lamppuja munakennosta, helmistä, muovikalvosta ja rautalangasta. Portaille virkkasin kassin, johon on kerätty maahan pudonneita appelsiineja.

Ostin katumarkkinoilta avaimenperiä, joissa oli koristeliskoja ja pari pöllöä. Liskot ja pöllöt pääsivät koristamaan puutarhaa. Parhaiten ne näkyvät ylimmässä kuvassa. Puutarhasta puuttuvat vielä kissat. Ne ovat toistaiseksi hakusessa.


Lopuksi vanhan espanjalaisen paritalon puutarha pääsi seinälle samalle paikalle, jossa kirjahylly oli aikaisemmin ollut. Alla olevaa hyllytasoa koristavat vuosia sitten tekemäni askartelut.



1 kommentti: