lauantai 7. helmikuuta 2015

Mummo Lumme käynnisti Myllylampi projektin

Kannonkolo on metsänväen koti ja mummo Lumme on rannanväkeä. Mummo syntyi oikeastaan vahingossa. Tarkoitukseni oli askarrella äiti Kanerva, mutta lopputulos näytti liian vanhalta peikkoäidiksi. Nuken ompeluun oli mennyt kokonainen päivä ja se näytti mielestäni herttaiselta, joten päätin tehdä nukesta mummon.

Tässä on alkavan projektini lopputulos: Myllylampi - rannanväen koti.


Sitten katsotaan, miten se syntyi. Halusin kokeilla jotakin uutta, joten rakensin tästä seuraavasta talosta ensin pahvisen mallin.


Otin aaltopahvisesta kyhäelmästä mitat ja ostin vanerit mittoihin sahattuina. Sahasin ikkuna-aukot - jos sitä nyt voi sahaamiseksi sanoa - enemmän oli jukertamista. Minulla ei ollut asianmukaisia työkaluja, mutta kikkailemalla sain jonkinlaiset ikkuna- ja oviaukot aikaiseksi. Tässä oli hyötyä siitä, että olin tekemässä peikkotaloa ja oli vain hyvä, että ikkunat tulivat vähän vinoon.

Ennen osien kokoamista suunnittelin lamppujen paikat ja porasin johtoja varten reikiä lattioihin ja takaseinään. Päätin vetää osan johdoista talon takaseinää pitkin ulkopuolella. Sitten kokosin osat yhteen liiman ja pienten naulojen avulla.Talon mitat ovat "noin mittoja". Niissä pitää huomioida vanerin vahvuus, jotta kootessa säästyy murheilta. Itse en säästynyt, vaikka rakensin ensin pahvitalon. En noudattanut taloa suunnitellessani mitään mittastandardeja. Tein vain peikoilleni sopivan kokoisen talon.
 • Alusta on 9 mm vaneria kooltaan 52 x 52 cm.
 • Talon muut osat ovat 3 tai 4 mm paksua vaneria.
 • Huoneiden syvyys on 20 cm, joten kaikki päätypalaset ovat sen levyisiä
 • Päätyseinän korkeus on 38 cm. Alin kerros on noin 20 cm korkea ja keskikerros noin 18 cm korkea.
 • Alin kerros on jaettu väliseinällä kahteen osaan. Väliseinä on 20 x 20 cm.
 • Iso takaseinä on 38 x 38 cm.
 • Lattiat/katot ovat noin 38 x 20 cm. Välikerroksen lattian/katon pitää mahtua päätyseinien väliin. Ylemmän kerroksen lattian/katon pitää tulla päätyseinien päälle, jotta rakennelma on tukevampi. Tässä tein virheen! Ylemmässä kappaleessa olisi pitänyt huomioida myös ison parvekkeen lattia eli sen olisi pitänyt olla noin 45 x 20 cm.
 • Huipulla olevan "kopin" sivuseinät ovat 20 x 20 cm ja takaseinän leveys on 23 cm. Takaseinän korkeudessa pitää huomioda katon kaltevuus. Mitä jyrkemmän katon haluaa, sitä korkeampi vanerinpala tarvitaan. (Viisteet piti sahata itse.)
 • Kopin kattopalat ovat 17 x 23 cm, koska halusin pikkuiset räystäät.
Alapihalla on pieni sauna. Saunan sivuseinät ovat korkeudeltaan 12 cm. Saunan syvyys  on 13 cm. Takaseinä on leveydeltään 15 cm. Korkeus määräytyy taas katon kaltevuuden mukaan. Kattopalat ovat 13 x 17 cm.

Kun talo oli kasassa, päällystin sen balsalevyillä sisältä ja ulkoa. Ulkokattoja en päällystänyt, koska ne peittäisin "nurmella". Pohjalevyn peittäisin myös muilla materiaaleilla, joten sekin sai jäädä vaneripinnalle.

Tässä vaiheessa elettiin marraskuuta 2013 ja meri alkoi jäätyä Raahessa. Olin aloittanut Kannonkolon rakentamisen puoli vuotta aikaisemmin. Tein siihen viimeistelytöitä, kun aloitin tämän Myllylammeksi nimeämäni talon rakentamisen.Jottei elämä olisi pelkkää peikkotalojen rakentamista, piti harrastaa vähän liikuntaakin ja käydä kuvaamassa aurinkoista kaupunkia ja merta.Pieni lumisade teki ihmeitä jatkuvalle pimeydelle.5 kommenttia:

 1. Olipas riemukasta lukemista - ja katsomista. Upeita kuvia blogi pullollaan. Ihana tuttavuus, kiitos!

  VastaaPoista
 2. Ihana blogi sinulla. Ja taitavat aivot ja kädet. Liityin heti lukijaksi. Ihastuin kovasti projekteihisi.

  VastaaPoista
 3. Kiitokset. On kiva saada lukijoita. Blogin markkinointi on jäänyt toteutuksen jalkoihin. Kuvia ja tarinaakin riittää pitkälle tulevaisuuteen.

  VastaaPoista
 4. Aikamoinen projekti on nukketalon rakentaminen. Lopputulos aon aivan mahtava. Minäkin aina haaveilen, mutta taitaa jäädä haaveeksi :)
  Oletkin saanut kivasti jo uusia lukijoita. Hieno homma!

  Onneksi tänään saatiin aurinkoa öisen tömäkän myrskyn jälkeen. Tutunnäköisiä maisemia, merenjää taitaa olla aika haprakkaa. Mistä tornista näitä nappailit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raahessa on yksi 13 tai 14 kerroksinen asuintalo, jonka ylimmäisen kerroksen ravintolan ikkunoista näkee kaikkiin ilmansuuntiin. Kuvat on otettu ravintolan ikkunoiden läpi.

   Harmi tosiaan, että jäät ovat haperoa. Merenjäällä olisi mukava hiihdellä, kun kevätaurinko alkaa paistaa.

   Poista