Peikot

Kannonkolon asukkaatTietoja isä Mustikasta:

Isä Mustikka oli aikaisemmin ammatiltaan kullanhuuhtoja, mutta on nyt ryhtynyt perehtymään syvällisesti luonnon ja kasvien parantavaan voimaan. Isä Mustikka asuu perheensä kanssa Kannonkolossa. Isä Mustikan perheeseen kuuluvat puoliso - äiti Kanerva - ja lapset poika Puolukka sekä tytär Vanamo. Perhe on metsänväkeä ja koti sijaitsee kapeiden ja korkeiden "kynttiläkuusten" keskellä Kuusamossa.


Isä Mustikka on saanut saanut nimensä Suomen metsissä yleisesti kasvavan mustikka nimisen varpukasvin mukaan. Mustikan loppukesästä kypsyvät marjat ovat terveellisiä ja monien peikkojen ja ihmisten suurta herkkua.Tietoja äiti Kanervasta:

Äiti Kanerva on isä Mustikan vaimo ja on ammatiltaan pitokokki. Äiti Kanervan kokkaamia herkkuja nautitaan usein peikkokansan yhteisillä juhlilla. Lisäksi äiti Kanerva huolehtii perheen lapsista poika Puolukasta ja tytär Vanamosta.


Äiti Kanervan nimi tulee keskikesällä metsissä kukkivalta kanervalta.
Tietoja poika Puolukasta:

Poika Puolukka asuu vanhempiensa - isä Mustikan ja äiti Kanervan - kanssa Kannonkolossa. Poika Puolukalla on pikkusisko Vanamo. Perheellä on kotonaan koiria, joiden kanssa lapset peuhaavat päivisin. Poika Puolukka on ahkera marjastaja.


Nimensäkin poika Puolukka on saanut marjalta - puolukalta. Puolukan marjat kypsyvät syksyn kynnyksellä kirkkaan punaisiksi.
Tietoja tytär Vanamosta:

Tytär Vanamo on vielä pikkuinen ja viettää kotonaan Kannonkolossa huoletonta elämää. Velipoika Puolukka katsoo Vanamon perään silloin, kun vanhemmilla - äiti Kanervalla ja isä Mustikalla - on kiireitä.


Vanamo on saanut nimensä herkältä, metsän varpujen seassa kasvavalta vanamolta. Vanamo kukkii alkukesästä keskikesälle asti pienin vaaleanpunaisin kellokukin.Myllylammen asukkaat
Tietoja vaari Osmankäämistä:

Vaari "Osmo" Osmankäämi asuu Myllylammella ja on virallisesti Myllylammen lasten - poika Hopeapajun ja tytär Ulpukan - vaari, mutta yhteisissä peikkotapaamisissa kaikki peikkokansan lapset pitävät Osmo-vaaria omana vaarinaan. Vaari kuuluu rannanväkeen ja osallistuu mielellään kaikkiin Myllylammen kotitöihin vaimonsa mummo Lumpeen kanssa. Vaari on ketterä kaveri ikäisekseen.


Vaari Osmankäämi on saanut nimensä saman nimiseltä rantakaislikossa kasvavalta kasvilta.
Tietoja mummo Lumpeesta:

Mummo Lumme on vaari Osmankäämin vaimo ja asuu Myllylammella. Mummo on vaarin tapaan kaikkien pekkolasten yhteinen mummo, vaikka virallisesti onkin Myllylammen lasten mummo. Mummon suuri intohimo on kukkien hoitaminen ja kukka-asetelmien tekeminen. Mummon tekemiä asetelmia löytyykin kaikista peikkokodeista.


Mummo Lumme on saanut nimensä upealta vedessä kasvavalta lumpeelta.Tietoja isä Kaislasta:

Isä Kaisla on mylläri. Mylly sijaitseen kodin yhteydessä Myllylammella, joten isä Kaislan työmatka on lyhyt. Perheen äidin nimi on Rentukka. Perhettä voi sanoa suurperheeksi, sillä lasten - Ulpukan ja Hopeapajun - lisäksi yhteisessä kodissa asuvat myös mummo ja vaari.

Isä Kaislan nimi tulee rannoilla yleisesti kasvavalta kaislalta.


Tietoja äiti Rentukasta:

Äiti Rentukka on monien peikkojen tapaan taiteija. Äidin ominta aluetta ovat seinävaatteet, erityisesti ryijyt. Äidin suunnittelemat ja toteuttamat seinävaatteet kuvaavat aina jollakin tavalla ympäröivää luontoa. Äiti asuu Myllylammella isä Kaislan, lastensa Hopeapajun ja Ulpukan sekä mummon ja vaarin kanssa.

Äiti Rentukka on saanut nimensä aikaisin kesällä kukkivalta keltakukkaiselta rentukalta.


Tietoja poika Hopeapajusta:

Poika Hopeapaju on Myllylammen pieni pojanviikari. Hopea on nopea kuin elohopea, mutta kiltti ja auttavainen poika. Hopeapaju on vaari Osmankäämin hyvä kaveri ja auttaa vaaria talon pienissä askareissa. Äiti Rentukka ja isä Kaisla ovat ylpeitä pojastaan.

Poika "Hopea" Hopeapajun nimi tulee rannoilla pensaina kasvavalta huopeapajulta.


Tietoja tytär Ulpukasta:

Tytär Ulpukka on vanhempiensa äiti Rentukan ja isä Kaislan pieni silmäterä. Ulpukka yrittää parhaansa pysyäkseen veljensä Hopean vauhdissa mukana, mutta joutuu välillä luovuttamaan. Onneksi mummo Lumme on aina lähettyvillä ja Ulpukka viihtyy mummonsa seurassa Myllylammen kodissa.

Tytär Ulpukan nimi tulee vedessä kasvavalta ja kukkivalta ulpukalta.

Suomajan asukkaat
Tietoja isä Tupasvillasta:

Isä Tupasvilla on ammatiltaan taidemaalari, joka maalaa maisematauluja. Isä Tupasvilla asuu Suomajassa perheensä kanssa. Perheeseen kuuluvat isä Tupasvillan vaimo - äiti Karpalo - ja lapset tytär Hilla ja poika Juolukka. Perhe on suonväkeä ja koti sijaitsee keskellä Kuusamon luontoa kauniissa suomaisemassa.


Isä Tupasvilla on saanut nimensä suolla kasvavan ja alkukesästä kukkivan tupasvillan mukaan. 
Tietoja äiti Karpalosta:

Äiti Karpalo on isä Tupasvillan puoliso ja lastensa Hillan ja Juolukan huolehtiva äiti. Perhe on taiteellinen. Äiti Karpalo valmistaa työkseen peitteitä, tyynyjä, seinävaatteita ja muita sisustustarvikkeita huovutusvillasta. Kotona Suomajassa on käytössä monia äiti Karpalon valmistamia tuotteita.


Äiti Karpalo on saanut nimensä korpisoilla kasvavan, punaisen marjan mukaan.
Tietoja tytär Hillasta:

Tytär Hilla on jo iso teinityttö. Hilla rakastaa koruja ja muita teinityttöjen juttuja. Hilla asuu vanhempiensa - äiti Karpalon ja isä Tupasvillan - sekä pikkuveljensä Juolukan kanssa kotonaan Suomajassa.


Hilla on saanut nimensä kelta- ja oranssihehkuisen, suolla kasvavan marjan mukaan. Marjat tulevat hillaan vasta loppukesästä. Alkukesästä hillassa on kauniit, valkoiset kukat.
Tietoja poika Juolukasta:

Poika Juolukka on pieni seikkailija. Juolukan kodin - Suomajan - lähistöllä asustaa karhuemo kahden pentunsa kanssa. Karhut ovat Juolukan kavereita, eivätkä samalla tavalla vaarallisia, kuin ihmisten maailmassa. Juolukalla on kotonaan yhteinen huone sisarensa Hillan kanssa. Vanhemmilla - äiti Karpalolla ja isä Tupasvillalla - on taiteelliset ammatit, mutta Juolukka haluaa tulla isona eläintenhoitajaksi.


Juolukka on saanut nimensä soilla ja metsissä kasvavan varpukasvin mukaan. Juolukkaan tulee syskyllä siniset marjat.
Koivuhaan asukkaat
Tietoja vaari Heinästä:

Vaari Heinä asuu Koivuhaassa ja kuuluu niitynväkeen. Vaari on onnellinen kauniista kodista, jossa asuu suuren perheensä kanssa. Nuorena vaari oli savenvalaja, mutta nyt hän nauttii vaarina olosta.

Vaari Heinän nimi tulee niityltä kasvavalta heinältä.
Tietoja mummo Orvokista:

Mummo Orvokki on vaari Heinän vaimo ja nauttii elämästään Koivuhaan suurperheessä. Mummolla ja vaarilla on neljä lastenlasta, joiden kanssa on mukavaa elää arjessa ja retkeillä kukkaniityillä.

Mummo Orvokki hehkuu kauniissa orvokin väreissä ja on saanut nimensäkin orvokilta.
Tietoja isä Leinikistä:

Isä Leinikillä on savipaja yhdessä vaimonsa Päivänkakkaran kanssa. Savipajassa dreijataan uusia astioita ja maalataan niitä kauniin värikkäiksi.

Isä Leinikin nimi tulee niityillä runsaana kasvavalta leinikiltä.
Tietoja äiti Päivänkakkarasta:

Äiti Päivänkakkara on taitava maalari ja maalaa suurimman osan miehensä Leinikin valmistamista saviastioista. Äiti pyörittää suurperheen arkea yhdessä mummo Orvokin kanssa.

Äiti Päivänkakkaran iloiset värit ja nimi ovat peräisin päivänkakkaroilta, jotka valtaavat kukkaniityt keskikesällä.Tietoja poika Apilasta:

Poika Apila on pirteä punapää ja kuin paita ja peppu veljensä Timotein kanssa. Näiltä kahdelta pojanviikarilta voi odottaa monenlaisia kepposia, mutta kilttejä poikia he ovat kumpikin.

Poika Apilan nimi tulee loppukesästä kukkivalta puna-apilalta.Tietoja poika Timoteistä:

Poika Timotei muistuttaa vaariansa Heinää, jolla myös oli nuorena poikana vihreä tukka. Veljeksistä Timotei on vähän Apilaa rauhallisempi, mutta kepposten tekijä hänkin on.

Poika Timotein nimi tulee timotei nimiseltä heinältä.Tietoja tytär Puna-Ailakista:

Tytär Puna-Ailakki on pienen sisarensa Lemmikin idoli ja esikuva kaikessa tekemisessä. Puna-Ailakki on kiinnostunut astioiden maalaamisesta ja saa olla äitinsä opissa aina, kun leikeiltään ehtii.

Tytär Puna-Ailakki on vaalean punaisena kukkivan puna-ailakin kaima.Tietoja tytär Lemmikistä:

Tytär Lemmikki on vielä pikkuinen, mutta yrittää pysyä mukana sisarustensa leikeissä. Ehkä nimi on enne, sillä Lemmikki on todellakin koko perheen hellyyden kohde, joka saa paljon huomiota osakseen.

Tytär Lemmikin nimi tulee herkältä, kauniilta ja hennolta lemmikin kukalta.Majakan asukkaatTietoja nuoresta parista:

Peuranvirna on komea nuorukainen ja Neidonkenkä kaunis neitokainen. Nuoripari on vasta tutustunut toisiinsa ja viettänyt yhteistä aikaa retkeillen luonnossa pitkin maita ja mannuja. 


Auroran asukas
Tietoja mummo Vilukosta:

Mummo Vilukko on Neidonkengän mummi. Mummi kutsuttiin paikalle, kun Neidonkenkä ja Peuranvirna tekivät ison päätöksen lisätä retkeilyään luonnossa ja muuttaa pysyvästi Oulangalle. Mummi lupasi muuttaa nuorenparin Majakka-nimiseen kotiin, mutta ehtona oli, että kotia stailattaisiin mummille sopivammaksi. Nimensä mukaan mummi tarvitsee lämpimämpiä peitteitä ja hiukan enemmän pohjoisen tunnelmaa kotiinsa. Kodin nimeksikin päätettiin vaihtaa Aurora, sillä mummi on innokas revontulten bongaaja ja nauttii myös keskikesän yöttömistä öistä.

Mummi on saanut nimensä vilukko nimiseltä kukalta, jonka kauniita, valkoisia kukkia voi ihailla loppukesästä.Karhuluolan asukas
Tietoja vaari Horsmasta:

Vaari Horsma on karhujen suuri ystävä. Vaarin kotikin on nimeltään Karhuluola ja karhuemo pentuineen vaeltelee luolan ympäristössä.

Vaarin nimi on peräisin punakukkaiselta horsmalta.