sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Koivuhaan tulisijat

Tavoitteena ja lopputuloksena olivat kolme erilaista tulisijaa, joista tärkeimpänä olohuoneen takka.Koivuhakaan tulee jossain vaiheessa savipaja, joten sinne tarvittiin polttouuni, joka on oikeastaan luukullinen takka.Saunaan piti tietysti saada puukiuas.Alkuvaiheessa kaikki kolme näyttivät hyvin karuilta. Takka oli pelkkää pahvia, joka oli teipattu antamaan muotoa tulevalle takalle. Jokaisen tulisijan taakse tulee valo, joka piti saada näyttämään tulelta. Tässä kirkas lamppu paistaa takaseinään tehdystä aukosta.Uuni oli myös rumilus.Samoin kiuas.Kun rungot oli päällystetty valkoisella, itsestään kuivuvalla massalla ja sisustat olivat mustat, alkoi lopputulos hahmottua. Tulisijojen puut ovat pieniä kuivia oksia, jotka on katkottu (ei sahattu) ja joihin on töhritty mustaa väriä. Liekit ovat värjättyä sukkatrikoota (sukkahousua), joka on pingotettu hopealangan päälle.Jotta lopputulokset olisivat aidomman ja käytetyn näköisiä, on pintaan hierottu pumpulipuikolla nokea. Viimeistely on tehty suihkauttamalla päälle hiuslakkaa.Sitten vain paikalleen asennus. Takassa palaa tuli, mutta takka osoittautui liian pieneksi olohuoneeseen. Asia oli helppo korjata laittamalla massasta tehty "piippu" takan päälle. Se näkyy valmiissa lopputuloksessa.Uunista puuttuu luukut. Ne syntyvät pahvista, joka maalataan mustaksi.

 

Saunan kiukaassa ei ole kiviä, mutta ratkaisu on jo mietittynä. Kiviksi liimataan hiekoitukseen käytettyä kivirouhetta. Kiukaasta on kuva tekstin alussa.3 kommenttia:

  1. Olipa taas saatu aikaan ihania tulisijoja. Aivan hengästyi kun luki niiden teko-ohjeita. Tuo tuli, jossa valo ja nuo liekit on sitten elävän näköistä. Parasta.

    VastaaPoista
  2. Ihania tulisijoja. Sopii hyvin peikkotaloon. ;)

    VastaaPoista