sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kannonkoloon lattiapinnat ja sähköjen asennus

Vapusta oli kulunut kaksi viikkoa ja Raahessa oli lämmintä. Hain Mikonkarista pienen purkillisen hiekkaa talon lattiaa varten. Kannonkolon kaksi alinta kerrosta on "piilossa maan alla" ja siksi lattioiden piti olla maanläheisiä.

Toukokuun puoliväli 2013 Raahen Mikonkarissa. Hain sieltä purkillisen hienoa hiekkaa.

Suunnittelin ja merkitsin saunan seinien paikat neliön malliseen lattiavaneriin (koko noin 50 cm x 50 cm). Porasin seinän vierustoille sisäpuolelle reikiä sähköjohtoja varten. Rakentaisin myöhemmin johtojen päälle pienen kaapin, jotta johdot jäisivät piiloon.

Ostin sisustusliikkeestä muovimattoa, jossa oli kuvioina isoja kivilaattoja. Mattorullat ovat monta metriä leveitä, joten tarvitsin mattoa vain 15 cm. Henkilökunnan pokka piti hyvin, kun myyjät leikkasivat minulle ystävällisesti pienen siivun jättimäisestä mattorullasta.

Leikkasin muovimatosta miniatyyrikokoisia kivilaattoja ja liimasin ne vanerin päälle jättäen pienet raot laattojen väliin ja saunan seinien kiinnityskohtaan. Liiman kuivuttua saumasin raot samalla askartelumassalla, jolla peitin saunan ulkoseinät. Massaa ei tule saunan seinien alle, vaikka kuvassa sitä on levinnyt sinne ohut kerros. Massan tulee olla sellaista, että se kuivuu itsestään eli sitä ei tarvitse kovettaa kuumassa uunissa. Massa saattaa halkeilla kuivuessaan, mutta se kuuluu asiaan, kun rakennetaan tämän tyyppistä nukketaloa. Halkeilua voi estää peittämällä saumattu alue muovilla kuivumisen ajakasi.

Saumausten kuivuttua levitin alimman kerroksen lattiaan vielä paksusti liimaa ja sen päälle kuivaa hiekkaa. Taputtelin hiekkaa kämmenellä liiman joukkoon.


Ennen lattian päällystämistä siihen on merkattu tulevat seinien paikat.

Sitten kiinnitin saunan paikalleen käyttämällä runsaasti liimaa. Lopuksi viimeistelin sokkelin massalla.

Saunan päälle tulee paljon painoa ja taloa kannetaan tästä alimman kerroksen lattiasta. Rakennelma pysyy siten kasassa.

Keskimmäiseen kerrokseen tuli pitkä vanerinen väliseinä jakamaan kerroksen kahtia. Lisäksi laitoin pienen vaneriseinän jakamaan taakse jäävän tilan kahdeksi makuuhuoneeksi. Väliseinistä tuli samalla tuki niiden päälle tulevalle pienemmälle vanerikiekolle eli katto-/lattialevylle. VINKKI: Seinävanerit kannattaa käsitellä pinnoitteella ennen niiden kiinnittämistä taloon.

Päällystin keskimmäisen pyöreän katto-/lattialevyn yläpinnan talon etupuolelta kivilaatoilla ja takapuolelta bambutabletista puretuilla "lattialaudoilla". Jos alapuolen eli saunan katon haluaa vaikkapa petsata tai käsitellä jollakin muulla tavalla, käsittely täytyy tehdä ennen vanerikiekon kiinnittämistä paikoilleen. Samoin täytyy muistaa porata reiät sähköjohtoja varten tulevien lamppujen kohdalle.

Ylimpään pyöreään levyyn tein kivipolun oven eteen ja kivetin kannon sisään jäävän lattian ennen kannon kiinnittämistä.

Kokosin eri kerrokset päällekkäin ja kiinnitin ne yhteen liiman ja naulojen / pienten ruuvien avulla.

Keskikerroksen lattialistat ovat bambutablettia. Pienet kivet ovat koristeita ja antavat rakennelmalle lisätukea.

Alla olevassa kuvassa näkyy kaksi tukipilaria, jotka vielä liimasin sekä koristeiksi että lisätueksi kerrosten välille.

Sähköt eli led-valot asennettiin sähköliikkeessä talon kaikkiin kerroksiin. Tein sitä varten erillisen  sähkösuunnitelman. Olin porannut johtoja varten reikiä valmiiksi eri kerrosten välille. Lamppujen ja johtojen paikat oli siis tiedettävä jo ennen talon kokoamista. Valaisimia ja varjostimia ei olisi tarvinnut tehdä ennakkoon, mutta tämän ensimmäisen talon kanssa toimin näin.

Aikamoinen johtojen sekamelska piilotettavaksi.

VINKKI: Saunan takaosaan joko sisä- tai ulkopuolelle kannattaisi rakentaa pieni sähkökeskus, jonne voi piilottaa valaistuksen toteutuksessa tarvittavan riviliittimen, johtoja tai muita osia. Keskuksen voi sitten naamioida sopivalla tavalla. Kannonkolossa kaikki tekniikka on pohjan alla ja jouduin rakentamaan tekniikkaa varten "rasian" pohjan alle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti